Loading...

Blog

Ana Sayfa / Blog

Kötü Yöneticinin El Kitabı – 1

Bu yazı dizini uzun yıllardır yapmış olduğum eğitim ve danışmanlık çalışmaları sırasında her 10 yöneticiden ortalama 7’sinin yapmış olduğu hataları anlatmak amacıyla hazırlıyorum. Şirket ve isim vermeden gerçek olaylardan alıntılar yapacağım

Dünyada “management” yani yönetim kavramı üzerine yazılmış binlerce kitap, iyi yönetici olmanın yolları üzerine yapılmış yüzlerce bilimsel çalışma var. Peki bu kadar kanyağa rağmen insanlar nasıl kötü yöneticilik yapabiliyor?

Aşırı İş Odaklı: Tüm dünya çalışanına personel yerine bir kaynak olarak bakmaya başlayalı yıllar olmuşken bazı Türk yöneticiler bunu henüz idrak edememiş durumda. Çalışanlarına sadece yapılması gereken işleri tamamlaması gereken birer varlık gibi davranan yöneticiler görüyorum.

Kişisel Haklara Saygısız: Çalışanlarına sesini yükseltmek, bağırmak, küfür etmek hala yaşanan olaylar. Türkiye’nin çok büyük holdinglerinden birinde yöneticilerin çalışanlarına küfür etmesi adeta kurum kültürü olmuş ve insanlar yadırgamıyor bile.

Aşırı Baskı: Herkesin üzerinde hedef baskısı var. Yöneticilerin üzerinde de olduğunu biliyorum. Ancak hedefleri tutturmanın yolu insanları hafta sonları ya da mesai saatleri dışında saatlerce çalıştırmak değil. Türkiye’nin en büyük bankalarından birinde şube çalışanlarının bir ay boyunca gece 23.00’den önce çıkamadıklarını biliyorum. Ya da bölge yöneticilerinin her türlü toplantıyı akşam 18.00’den sonraya koyarak katılımı zorunlu tuttuğunun örnekleri var.

Umursamazlık: Hastalık, motivasyon düşüklüğü gibi şeyler hepimizin başına gelmiştir. İşe gittiğimizde biraz olsun anlaşılmak isteriz. Ancak kötü yöneticiler sizin çalışan kimliğiniz dışında olanlarla zerre kadar ilgilenmeyerek bir makina gibi çalışmanızı bekler. Hastalıktan ayakta duramayan çalışanına rapor alma, mutlaka işte olacaksın diyen müdürler tanıyorum.

Bir sonraki yazıda kötü yöneticilerin diğer 4 özelliği ile bu şartlar altında çalışan insanların psikolojisini ele alacağız.

Comments