Loading...

Blog

Ana Sayfa / Blog

Kötü Yöneticinin El Kitabı – 2

Yöneticilik ile liderliğin çok farklı şeyler olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Kötü yöneticide olan ne varsa iyi bir liderde bunların hiçbiri yoktur.
Kötü yöneticiliğin el kitabına yapılan diğer yanlışlarla devam edelim.

Korkutmak: Yöneticilerin pozisyonları gereği ellerinde size maddi veya manevi zarar verecek yetkileri bulunabilir. Kötü bir yönetici elindeki yetkiyi çoğu zaman çalışanları korkutmak için kullanır. “Hedef tutmadan izin yok.” , “Performans notun düşük gelirse prim alamazsın” gibi cümlelerle kötü yöneticiler çalışanlarını korkutarak yönetmeye çalışır. Şu bir gerçek ki, eğer elinizdeki tüm yetkiler alındıktan sonra herhangi bir çalışanınız sokakta sizi görmezden geliyorsa kötü bir yöneticisiniz demektir. Yetkiyle değil etkiyle liderlik yapılması gerekir. Bu konuya odaklı yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin büyük ilaç şirketlerinden birinde ertesi sabah seyahate çıkacak bir satış temsilcisinin izninin hedefi tutmadığı için o gün saat 18.30 da onaylanmadığını biliyorum.

Ukala: İnsanlar terfi aldığında geçmişlerini unutma eğilimindedir. Daha dün yan yana çalıştığınız arkadaşınız bir üst kademe çıkar ve siz onu aslında hiç tanımadığınızı düşünmeye başlarsınız. Ukalalık genel bir yönetici hastalığıdır.

Ego: Kötü yöneticinin egosu isminin başındaki unvana paralel büyür, iyi yöneticide ise bu ters orantılıdır. Yüksek egolar beraberinde insanları dinlememeyi getirir ve bu tek başına bir yöneticiyi kötü yapmaya yeter. Bu yüzden doğru yönetilemeyen ego bir diğer genel yönetici hastalığıdır. Hızlı tüketim sektöründe Pazar lideri konumundaki bir şirkette grup müdürlüğüne yükseltilen birinin artık eski ekip arkadaşlarıyla yemek yemediğini gördüğümde çok şaşırmıştım.

Kötü İletişim: Hiç sizden aklını okumasını bekleyen yöneticiniz oldu mu? Olmadıysa şanslısınız çünkü Türkiye’de bu insanlardan çok var. Beklentileri ve istediklerini açıkça belirtmeden yaptığınız işleri beğenmeyebilirler. Kötü yöneticiler birer iletişim yoksunudur. Ofise geldiğinde kimseye günaydın demeyen yönetici olur mu demeyin, bu kişi büyük bir yazılım şirketinde halen yöneticilik yapıyor.

Sizce bu şekilde çalışan insanlarda psikolojik olarak neler gözükür? Vücut tüm bu olanlara ne tepki verir? Kişi yaşanan stresi nasıl yönetmelidir?

Bu soruların cevabını bir sonraki yazıda bulabilirsiniz.

Comments