Loading...

Blog

Ana Sayfa / Blog

Kişisel Markanız İçin 6 İpucu

Günümüz markalar dünyasında kendinizi bir marka olarak düşündünüz mü? Eğer düşünmediyseniz şuandan itibaren düşünmeye başlamanızı öneriyorum. İnsanların market raflarındaki ya da vitrinlerdeki markalardan farkı olduğu gibi ortak özellikleri de vardır. Marka olmak adına bazı insanların yaptığı garip ve yanlış şeyler ile bazı kişilerin yaptığı mükemmel işleri görüyorum. Bu gözlemlerimden, deneyimlerimden ve okuduklarımdan yola çıkarak öğrendiklerimi aşağıda özetlemeye çalıştım.

1-) Değer vaadinizi bulun. İnsanlığa sağlayacağınız faydayı net olarak ifade etmeniz gerekiyor. Sizi insanlığın geri kalanından ayıran şey ne? Bunu bulabilmek için işe tutkularınızı yazarak başlayın. Hayatta neyi tutkuyla yapıyorsunuz? Sonra bu tutkularınız içinden en niş olanları seçin ve üstüne gidin.

2-) Tek bir mesajınız olmalı. Veri bombardımanı altındaki zihinlerde sadece bir klasörlük hakkınız var. Bu hem şirketler hem kişiler için bu böyle. Gün içerisinde o kadar çok kaynaktan o kadar çok mesaj alıyoruz ki, böyle bir dünyada karşı zihinlere vereceğiniz mesaj net olmazsa arada kaybolur. Ayrıca bu mesajınızın başka bir kurum/kişi tarafından benimsenmemiş olması da önemli.

3-) Hikayenizin farkında olun ve bunu insanlarla paylaşın. Ne yapmak istediğinizi değil neden yapmak istediğinizi anlatın. Unutmayın, insanlar planları olanları değil hayalleri olanları takip eder. Günümüzde herkes o kadar çok ne yaptığını anlatıyor ki neden yaptığınızı anlatmaya başladığınız an farklılaşmaya başladığınız an olacak. Bunu yapabilmek için öncelikle içsel bir yolculuğa çıkmanız ve bu sorunun cevabını önce kendinize vermeniz gerek. Cevabı bir kere bulduğunuzda artık kimse sizi durduramayacak.

4-) Görünürlüğünüzü arttırın. İşe hedef kitlenizi belirleyerek başlamanız gerekiyor. Yaratmak istediğiniz markayı en çok kimlerin görmesi. Sonra bu hedef kitlenin ilgi alanları ve zaman geçirdiği ağları düşünerek bu noktalardaki görünürlüğünüzü artırmanız gerekiyor. Hedef kitleniz ne olursa olsun yapmanız gereken şeyler de var, bunların başında kendi internet sitenizi yapmak ve tutkunuz hakkında yazılar, videolar gibi içeriklerle paylaşımda bulunmak gerekiyor. İnsanların hayallerinize ulaşması için gerekli fırsatı yaratmadıktan sonra hayallerinizin bir parçası olmalarını bekleyemezsiniz.

5-) Mesajınızı tekrarlayın. Farklı zamanlarda yaptığınız işleri asıl mesajınızla linklemeniz ve mesajınızı her fırsatta tekrarlamanız insanların aklında yer kalmanıza yardımcı olacaktır.

6-) Tutarlı olun. Söyledikleriniz ile yaptıklarınızın tutarlı olmasının yanında söylemleriniz de kendi içinde tutarlı olmalı.

Bu konuyla ilgili güzel bir TED videosu paylaşıyorum. Kişisel markanın yararlarını görmek açısından son derece güzel :)

Comments