Loading...

Blog

Ana Sayfa / Blog

Markalar ve Tutku

Tutku ne demek sizce? Sizin tutkunuz ne? Bunların üstüne hiç düşündünüz mü bilmiyorum ama “tutku” hayatımızın tam orta yerinde duran bir kavram. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Tutkunun 3 anlamı var; İrade ve yargıları aşan güçlü bir coşku, ihtiras; Güçlü istek ve eğilimin yöneldiği amaç; Aşırı düşkünlük. Şimdi tekrar düşünür müsünüz, hayattaki tutkunuz ne?

Bir çok marka müşteri sadakatini ve memnuniyetini arttırmaya çalışıyor. Bunun için araştırmalar yapıyor, pazarlama stratejileri oluşturuyor, iletişim kampanyaları gerçekleştiriyor. Bir çok sorunun cevabını dışarıda arıyor. Bir çok sorunun cevabının dışarıda değil içeride olduğuna inanıyorum. Bir markanın müşteri memnuniyeti tamamen o markanın çalışanlarının tutkusuyla ilgili. Müşteri sadakati gene markanın yaptığı işe olan tutkusuyla ilgili ki buda tamamen içsel bir süreç. Şirketler ne yaptığını değil neden yaptığını anlatmalılar çünkü insanlar ne yaptığınızı değil neden yaptığınızı satın alırlar. İnsanlar hayallerinize inanıp takip ederler, duvarlara astığınız vizyon-misyon gibi klişeleri değil. Markalarda kişiler gibi hayallerini anlatmalılar. Nasıl hayali olan kişiler takip ediliyorsa markalar içinde aynısı söz konusu. Hepimiz başkalarının tutkuyla yaptığı işlerin bir parçası olmak isteriz.

Markaların da insanlar gibi tutkusunu bulması gerekiyor. Bugün bir çok markanın buna verecek cevabı yok. “Ne” yaptıklarıyla o kadar meşguller ki “Neden” yaptıklarını sorgulamaya bile gerek duymuyorlar. Aynı şey çalışanlar içinde geçerli. Hayat koşturmacası denen o şey her neyse, onun içinde ne yaptığımıza o kadar dalıyoruz ki, neden yaptığımıza çoğu zaman hiç bakmıyoruz bile. İşe alım mülakatlarında sorulan “5 sene sonra kendinizi nerede görüyorsunuz,” “Bu şirkete ne katabilirsiniz” gibi klişe soruların yerine bence adaylara tutkuları sorulmalı. Eğer kişisel tutkuları ve hayalleri şirketin hayalleriyle uyuşuyorsa o kişiden daha iyi bir aday olamaz. Mülakata girenlere de tutkularından ve hayallerinden bahsetmelerini öneriyorum. Tabi bunun için önce kendi içimize bir yolculuk yapıp gerçekten ne istediğimizi, neye karşı büyük bir coşku ve ihtiras duyduğumuzu anlamamız gerekiyor. Tüketici olarak tutkuyla üretilmiş ürün ve hizmetlerimi almak istersiniz yoksa sadece üretilmiş olanları mı?

Comments