Loading...

Blog

Ana Sayfa / Blog

Bi Rahat Bırak Kendini

Başkalarıyla uğraşıyor gibi görünse de insan en çok kendiyle uğraşır. Kendini ya geçmişiyle suçlar ya da geleceğin varsayımı üzerine yargılar. Bir türlü rahat bırakmaz kendini. Yargılamalar, kıyaslamalar ve daha niceleriyle yorar durur ruhunu.

İnsan kendini niye bir türlü rahat bırakmaz? Niye hep bir rekabet ve mücadele içindedir? Çünkü saf gerçekler yorumlandığı zaman gerçek olmaktan çıkar. Bir kadını güzel ya da çirkin yapan güzellik ve çirkinliğe daha önce yüklenen anlamdır. Gerçek sadece onun bir kadın olduğudur. Kendimizi iyi ya da kötü insan olarak görmemiz, başarılı, güçlü ya da zayıf görmemiz kendimizi bildiğimiz her şeye göre yorumlayıp yargılamamızdan kaynaklı. İşte iyi insan, kötü insan, başarılı insan böyle olunur. Ne olduğunuza inanırsanız o olursunuz, kendi gerçekliğinizi sadece siz yaratırsınız ve bunu kendinizi başkaları ile kıyaslayarak yaparsanız mutlu olamazsınız. Yaşadığınız hikaye inandıklarınızın eseridir. Asıl soru şu; Ne olduğunuza inanıyorsunuz ve buna gerçekten siz mi inanıyorsunuz?

New York Times’da 19 Nisan 2013’de Happiness Inc. isimli bir makale yayınlandı. California üniversitesinde mutluluk üzerine yapılan araştırmaya göre mutsuzluğumuzun temel sebebi kendimizi başkalarıyla karşılaştırıyor olmamız. İlginç olanı ise kendimizi mutlu hissetmek için başkalarının başarısızlığına ihtiyaç duyuyor olmamız. Bu durumu Almancadaki bir sözcük çok güzel açıklıyor: “schadenfreude” kelimesi mutluluğun başkalarının şansızlığı olduğu anlamına geliyor. Almanya merkezli Musevi Yidiş diline göre ise “mutluluk başkalarının başarısıdır.” Peki size göre mutluluk ne?

Mutluluğu elde edebilmek için kendini sadece kendiyle kıyaslamalı insan. Geçmiş ve geleceği bir tarafa bırakarak “şimdi ve burada olmanın” muhteşemliği içinde varoluşunu kutlamalı. Araştırmayı yapan Dr. Lyubomirsky an’da kalmanın zor olduğunu söylüyor. Başka bir araştırmaya göre de insanlar zamanlarının %47’sinde an’da kalarak yaptıkları işe odaklanamıyor, akılları başka şeylere ve/veya farklı bir zamana kayıyor.

Geçmiş ya da gelecekle uğraşmayı bırakarak an’da kaldığınız sürece başarı ve mutluluk sizinle olacaktır.

Comments