Loading...

Blog

Ana Sayfa / Blog

Göz Okuma Teknikleri

Gözlerimiz ile beynimiz arasında nöron bağlantıları hem çok güçlü hem de çok kısadır. Bu yüzden beynimizde ne varsa gözlerimizde de o vardır. Göz hareketlerimiz bir nevi beynimize giriş iznidir. Karşımızdaki insanın göz hareketlerini doğru okumak aklından geçenlerle ilgili bize bir çok ip ucu verir.

İlkokuldayken öğretmenin sorduğu bir soru üzerine gözlerimi yukarıyı kaldırmış ve düşünüyordum ki “cevap havada değil” diyerek fırça yemiştim. Aslında cevap benim için havadaydı. Gözlerimi yukarıya kaldırmam cevabı görsel olarak hatırlamaya çalıştığım anlamına geliyordu.

Birine sorduğunuzda gözlerini izleyin, bazen gözleriyle yuvarlaklar çizdiğini yani neredeyse her yere baktığını fark edeceksiniz. Bunun anlamı karşınızdaki kişi beyninde sorunuzun cevabını arıyor ve tüm datasını kontrol ediyor

Gözlerin sağ üst tarafa bakmasının anlamı kişinin görsel olarak gözünde bir şey canlandırdığı, hayal ettiği anlamına gelir.

Gözlerin sol üst tarafa bakmasının anlamı kişinin görsel olarak bir şeyi hatırladığı anlamına gelir. Eski bir resim vb.

Gözlerin yatay olarak sağ ortaya bakmasının anlamı kişinin bir sesi hayal ettiği anlamına gelir.

Gözlerin yatay olarak sol ortaya bakmasının anlamı kişinin bir sesi hatırladığı anlamına gelir. Örneğin yıllar önceki telefon melodisi.

Gözlerin sağ alt tarafa bakmasının anlamı kişinin bedensel hislerine ya da duygularına ulaştığı anlamına gelir. Örneğin, dokunduğu, tadına baktığı ya da kokladığı şeylerin hatırlanması.

Gözlerin sol alt tarafa bakması kişinin kendisiyle, iç sesiyle konuştuğu anlamına gelir. “Daha iyisini yapmalıyım,” “sana söylemiştim,” “gene aynısını yaptım” gibi cümlelerin belirtisidir. İnsanlar stres ya da sevinç anında sol alt tarafa bakarlar.

Yukarıdaki yöntemler sağ elini kullananlar için geçerlidir. Dünya nüfusunun ortalama %10’nun solak olduğunu düşünürsek bir solak ile konuşurken bazı basit sorular sonrasındaki göz hareketlerini takip ettikten sonra tekrar formülize etmemiz gerekir.

Yukarıda anlattıklarımı pratikte görmek için aşağıdaki soruları sorarak karşınızdaki kişiyi gözlemleyin.

  • Küçükken favori oyuncağının rengi neydi?
  • Çocukluğuna dair hatırladığın en belirgin ses neydi, şuan ne kadar net duyuyorsun?
  • Aklına gelen ilk inanılmaz mutlu ve enerjik olduğun an?
  • Sıcak bir duşta kendini nasıl hissediyorsun.
  • Kapının üstünde renkli ışıklarla adının yazması nasıl olurdu?
  • Telefonun suyun altında nasıl çalardı?

Comments