Loading...

Blog

Ana Sayfa / Blog

Yaşamak

Kendiniz için nasıl bir mezar sözü seçersiniz? Ben “sevdi ve huzur içinde yaşadı” yazmasını isterim. Peki “yaşamak” için ne yapmak gerekir? Romalı filozof Seneca’ya göre; “Ondan vazgeçmeye hazır olanlar dışında kimse hayatın gerçek tadını alamaz.” Ralph Waldo Emerson’a göre; “Aslolan yaşamın uzunluğu değil, derinliğidir.” Sizin için yaşam ne demek?

Bana göre yaşam, varlığını müthiş bir şiire dönüştürmek. Şiir gibi yaşamak için sevilmek olmasa da sevmek şart. Şiir gibi yaşamak için dünyayı, güneşi ve hayvanları sevmek, isteyen herkese yardım elini uzatmak, ne alacağına bakmadan vermek, paranı ve zamanını başkaları için kullanmak, insanlara sabır ve hoşgörü ile yaklaşmak gerek. Şiir gibi yaşamak için sizi sözünüzden dönmeye, özsaygınızı yitirmeye, birinden nefret etmeye, şüpheye düşmeye, küfür etmeye, ikiyüzlü davranmaya sürükleyen kişilerden uzak durmak gerek. Yaşam müthiş bir film gibi olmalı. Bitsin istemediğiniz, bittiğinde ise iyi ki bu filme geldim dediğiniz türden. Sırf para verdiğiniz için sonuna kadar seyrettiğiniz sinema filmlerinden biri gibiyse yaşamınız salondan bir an önce çıkmanızı öneririm. Bir film senaryosu olarak kendi hayat hikayem önüme sunulsa geri çevirmek istemeyeceğim bir yaşam sürmek istiyorum bu dünyada. Bunun için bulduğum yöntem aldığım her nefese sevgi katmak. Yaptığım her işi aşk ile yapmak. Aşk, takmazsak yaşayamamaktan korktuğumuz tüm maskeleri bir anda çıkarıp atmaktır. Aşk “aşkın” kollarında çıplak olmaktır. Bu çıplaklık bazen kahkahalarla bazen gözyaşlarıyla gösterir kendini. Yaşamak aşktır ve aşk asla çok uzakta değildir. Bazen küvetin kenarındaki şarap kadehinde, bazen uyurken sol omzunuzu örten bir sevgilide, bazen ütülenmiş bir gömlekte ya da sırf siz seviyorsunuz diye alınmış bir paket çikolatada bulabilirsiniz aşkı.

Gerçekten “yaşamak” için asla daha fazlasına ihtiyacımız yok. Cem Yılmaz’ın hep söylediği gibi; “sevgi içimizde.” İşin güzel tarafı yaşamak için sevgiden başka bir şeye ihtiyacımızın olmaması. Yaptığınız işi aşkla yaparsanız çok para kazanacağınızı garanti ederim, hayatınızdaki kişiyi aşkla severseniz çok huzurlu olacağınızı garanti ederim. Yaşamın o muhteşem şimdi ve buradası yalnızca bize, bir süreliğine bize ait. Hal böyleyken istediğiniz hayatı yaşamak için tam şuanda ve burada sevmekten daha kesin bir yol görebiliyor musunuz?

Comments